miercuri, 20 septembrie 2017

FORME DE ENERGIE

1 FORME DE ENERGIE

„ Dacă un fizician ar vrea să descrie un măr cuiva care nu a văzut în viaţa lui vreunul, ar lua pur şi simplu o felie de măr şi ar pune-o pe masă în faţa persoanei respective, lăsând-o s-o guste, s-o miroasă, s-o pipăie. Dar energia nu poate fi pusă, pur şi simplu, pe masă. Ea se poate manifesta, de exemplu, ca energie de mişcare, aşa cum legenda ne spune că s-a întâmplat în cazul lui Isaac Newton, care a descoperit gravitaţia atunci când a fost lovit de un măr care a căzut din copac. Mărul aflat în cădere elibera energie potenţială."
Glenn T. Seaborg
Termenul de energie reprezintă o noţiune complexă, cu multiple valenţe economice, sociale, tehnice. De exemplu, energia noastră provenită din hrană, reprezintă energia chimică stocată în alimente. Lumina, sunetul, căldura, electricitatea, gravitaţia, toate acestea sunt forme de manifestare a energiei (figura 1).

Dar, ce este energia?
Universul care ne înconjoară - materia în mişcare există sub două forme: de substanţă şi de câmp de forţe. Cea mai generală definiţie prezintă energia ca măsură a mişcării materiei.
Conform DEX, în accepţiunea fizicii, energia exprimă capacitatea unui sistem fizic de a efectua lucru mecanic atunci când suferă o transformare dintr-o stare în altă stare.
Termenul energie, de origine greacă, a fost folosit prima data de Kepler în sensul de "putere emanată de corpuri". In sensul actual energia este o mărime care depinde de starea fizică instantanee a sistemului şi care, dacă sistemul nu interacţionează cu mediul exterior, rămâne constantă.
O definiţie mai puţin ştiinţifică a energiei, dar pe înţelesul tuturor, ar fi: ceea ce trebuie furnizat sau luat unui sistem material pentru a-l transforma.
Energia în Univers nu poate fi niciodată creată sau distrusă, ci doar transformată dintr-o formă în alta. Ori de câte ori are loc o acţiune, energia se transformă. Toate formele de manifestare ale energiei sunt echivalente. De aceea, indiferent de tipul ei, mecanică, chimică, termică, electrică etc. se măsoară în aceeaşi unitate de măsură, Joule cu simbolul J. In schema alăturată sunt date câteva exemple de ordine de mărime. Pentru a aprecia valorile date, amintim că 1J reprezintă energia ccesară unei cantităţi de apă pură cu masa de 0,24 g pentru a-i ridica temperatura cu 1°C la presiunea atmosferică constantă sau cantitatea necesară unui gram de apă pură să-şi ridice temperatura cu 0,24° C.
Energia mecanică reprezintă capacitatea unui corp de a efectua un lucru mecanic, datorită unor factori mecanici: acţiunea unor forţe exterioare, ciocnire etc.
Formele energiei mecanice sunt:
energia cinetică este egală cu lucrul mecanic necesar pentru a scoate un corp din repaus şi a-l aduce în stare de mişcare
Ec=mv2/2, unde v - viteza corpului;    m - masa corpului. Exemplu: energia unui automobil (figura 2).
energie potenţială este egală cu lucrul mecanic necesar pentru schimbarea poziţiei corpului într-un câmp de forţe. Exemplu - energia potenţială gravitaţională (figura 3): Ep=mgh  unde m - masa;      g - acceleraţia gravitaţională; h   -   înălţimea corpului faţă de planul orizontal.
Energia termică este energia corespunzătoare mişcării atomilor şi moleculelor din care sunt alcătuite corpurile.
Corpurile aflate în contact termic pot schimba energie prin căldură, ceea ce are drept rezultat schimbarea temperaturii corpului, modificarea stării de agregare a acestuia sau efectuarea de lucru mecanic de către corp. Folosim noţiunea de căldură când vorbim despre procese în care corpurile schimbă între ele sau cu mediul exterior energie şi folosim strict noţiunea de energie atunci când vorbim despre starea unui corp la un moment dat.
Ca unitate de măsură pentru căldură se foloseşte şi caloria (1cal = 4,18 J).
Energia chimică este energia datorată asocierii atomilor în molecule, ca urmare a existenţei legăturilor chimice. Ea se poate defini pe baza lucrului mecanic al forţelor electrice şi nucleare ca urmare a rearanjarii sarcinilor electrice, a electronilor şi protonilor (figura 2).
Energia electrică este energia corespunzătoare mişcării ordonate a electronilor în conductori.
Energia radiantă este energia care se propagă în spaţiu sub formă de radiaţii, transportată pe Pământ prin lumină sau prin alte unde electromagnetice (raze y, raze X, ultraviolete, microunde, unde radio). Pe Pământ, aceasta se transformă în mod direct, sau indirect, în celelalte forme de energie.
Energia solară provine din reacţii de fuziune nucleară, ea este deci de origine nucleară.
Energia nucleară reprezintă energia degajată într-o reacţie nucleară de fisiune, fuziune sau dezintegrare radioactivă:
·       fisiune - scindarea nucleului atomic al elementelor grele în două nuclee mai mici producându-se sub acţiunea (ciocnirea) unor particule incidente (exemplu neutroni);
·       fuziune - unirea a două nuclee uşoare pentru a forma un nucleu mai greu şi eliberarea unei mari cantităţi de energie.
Forme de energie utilizate de om:
1.    Energia înmagazinată în combustibil: energia chimică, energia nucleară.
2.  Forme direct utilizabile:
   energia mecanică: energia cinetică a vântului (eoliană), a valurilor şi mareelor (mareomotrică); energia cursurilor de apă (hidraulică);
   energia geotermică: utilizarea căldurii interne a Pământului în centrale geotermice;
   energia solară
în figura 5 se arată modul în care se distribuie către Pământ energia provenită de la Soare.
Care sunt posibilităţile de conversie a energiei?
Unele forme de energie pot fi utilizate aşa cum se găsesc în natură {exemplu: energia chimică, nucleară, luminoasă). Alte forme necesită conversie {exemplu: obţinerea energiei termice din energie chimică).
Posibilităţile de conversie între formele de energie sunt ilustrate în figura 6.
Uzual, nu toată energia disponibilă poate fi transformată intr-o altă formă de energie utilă. Trecerea energiei dintr-o formă în alta se face cu un randament subunitar. Randamentul reprezintă raportul dintre energia utilă şi cea consumată.

Exemplu: Un bec de 100W care consumă 100 J/s energie electrică, furnizează doar 5 J/s energie luminoasă şi cedează 95 J/s încăperii sub formă de căldură. Randamentul becului este 5%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu