joi, 19 ianuarie 2017

IMPACTUL TEHNOLOGIILOR ASUPRA OMULUI ŞI MEDIULUI

IMPACTUL TEHNOLOGIILOR ASUPRA OMULUI ŞI MEDIULUI
A aborda această temă înseamnă a răspunde la trei întrebări care se impun.
·         Cum ne satisfacem trebuinţele, aflate în permanentă creştere şi diversificare, având resurse limitate?
·         Care sunt riscurile implicite producerii şi utilizării energiei?
·         Ce măsuri se pot lua pentru a păstra mediul curat?
Pentru a putea trăi şi a se manifesta în relaţiile cu semenii săi, omul trebuie să consume o varietate de bunuri şi servicii în vederea acoperirii nevoilor. Pe măsura dezvoltării societăţii, a producţiei în primul rând, nevoile individuale şi sociale ale oamenilor au devenit tot mai numeroase, mai diversificate şi complexe. Activităţile economice pe care oamenii le desfăşoară în scopul acoperirii trebuinţelor se derulează în strictă dependenţă de mediul natural însă resursele energetice primare furnizate de acesta sunt limitate. Dezvoltarea industrială a condus la consumarea în exces a resurselor energetice fosile, la utilizarea energiei nucleare care s-a dovedit a fi periculoasă, la poluarea mediului (figurile 1 şi 2).
Poluarea artificială este procesul de alterare a factorilor de mediu, prin introducerea în mediu a poluanţilor de tipul deşeurilor rezultate din activitatea umană.
Poluarea datorată activităţilor umane se poate clasifica:
·         după mediul în care acţionează poluanţii:
o   poluarea aerului; poluarea solului; poluarea apei (figura 3).
·         după natura poluanţilor:
o   poluare fizică: sonoră (industria, urbanizarea, circulaţia); radioactivă (deşeuri, explozii, accidente); termică (deversări de ape calde, emisii de gaze calde); electromagnetică (câmpuri electromagnetice).
o   poluare chimică (compuşi industriali, substanţe petroliere, ionii metalelor grele, pesticide, detergenţi etc).
o   poluare biologică (agenţi patogeni).
Producerea şi consumul energiei au generat dezechilibre ambientale (emisii de gaze nocive în atmosferă, distrugeri cauzate de minerit, degradări datorate construcţiei barajelor, reţelelor de termoficare) şi chiar dezastre ecologice (accidente în transportul petrolului, accidente nucleare)
Transportul petrolului comportă grave probleme: accidente în navigaţie ale petrolierelor (mareea neagră - figura 4), accidente feroviare şi rutiere în care au fost implicate vagoanele-cisternă.
Siguranţa centralelor nucleare constituie, deasemenea, o problemă dat fiind că acestea lucrează cu substanţe periculoase, pot apare erori umane, pot interveni cutremure, iar consecinţele sunt de foarte lungă durată. Totuşi, marea problemă o constituie depozitarea deşeurilor puternic radioactive în siguranţă peste 100.000 ani; soluţia actuală constă în îngroparea în sol adânc, în mine care nu se mai exploatează sau în zăcăminte de sare. Se studiază şi alte posibilităţi cum ar fi: depozitarea sub stratul de gheaţă al Antarctidei, în spaţiu cosmic sau în fosele oceanice. Nici o variantă nu este sigură datorită mişcărilor seismice, activităţii vulcanice şi comportamentului apei subterane.
Liniile de înaltă tensiune determină în atmosferă câmpuri electromagnetice extrem de puternice şi nocive asupra organismelor vii.
Ca măsuri de prevenire şi combatere a poluării, amintim:
·         instalarea echipamentelor pentru desulfurare a gazelor provenite de la termocentrale,
·         utilizarea epuratoarelor de gaze la centralele electrice;
·         utilizarea gazului metan sau a cărbunilor de tip superior ce au conţinut scăzut de sulf;
·         dotarea centralelor nucleare cu sisteme de reţinere şi colectare a substanţelor radioactive din apele reziduale.
Gazul metan este folosit drept combustibil în centralele termoelectrice, deoarece metanul nu prezintă reziduuri importante la ardere, iar turbinele cu gaz au randament mai mare decât cele cu abur.
O altă soluţie de reducere a poluării şi de realizare a unei economii energetice (de 30%) constă în producţia combinată - energie electrică şi căldură.
Poluarea se reduce şi prin reciclarea unor materiale, exemplu: reciclarea plasticului elimină formarea clorofluorocarbonului. Pe de altă parte, poluarea datorată procesului de reciclare este mult mai redusă decât cea produsă în procesul de obţinere a unei noi producţii.
Casele noastre reprezintă o sursă importantă de emisie în atmosferă a oxizilor de sulf, a oxizilor de azot, bioxid de carbon şi pulberi. Sistemele de încălzire ale caselor, pe lângă aceste emisii, dau şi fumul de la combustie, având loc degajare de căldură în atmosferă şi în sol, prin conductele de transport apă caldă. La locuinţe, neexistând sistem de epurare individual, se recomandă utilizarea gazului metan, a combustibililor lichizi fară sulf sau folosirea energiei solare(colectori solari - figura 5).
Câmpurile electromagnetice alternative create de aparatele electrice influenţează sănătatea omului, constituind cauzele unor boli. In figura 6 sunt ilustrate pericolele de poluare electromagnetică prezentate de aparatele electrice din locuinţă.
Abia când au început să crească pagubele aduse mediului şi să scadă simţitor rezervele energetice fosile, s-a apelat intens la formele ecologice de energie, la sursele inepuizabile sau regenerabile de energie. Energia vântului şi energia solară nu produc substanţe poluante, există în cantităţi inepuizabile, dar tehnologiile de producere a energiei electrice sunt scumpe.
v  Reţineţi
  •         Tendinţa permanentă pe care omul o are de a-şi acoperi cât mai bine şi deplin nevoile, îi determină comportamentul în societate şi faţă de natură. Păstrarea mediului sănătos presupune utilizarea energiei curate pentru producţia de bunuri şi prestări servicii.


·         Energia este indispensabilă vieţii pe Pământ şi constituie un element fundamental pentru dezvoltarea economică şi socială a umanităţii.